HANGÁR | KVARTÝR & KVALITÁŘ

Název projektu: Rekonstrukce leteckého hangáru
Rok: 2018
Lokace: Hořovice, Česká republika
Autor: Alena Válová – Kvartýr Architekti
Spolupráce: Kvalitář
Foto: Zdeněk Porcal
Koncept: Petr Dub/Zdeněk Porcal

“Interiér zázemí hangáru vznikl na přání energického manželského páru, jehož vášní je cestování a pozorování světa z paluby jejich ultralightu. Klienti si přáli současný reprezentativní interiér, kde by mohli příjemně trávit volný čas se svými přáteli. Rozhodli jsme se maximálně uvolnit stávající dispozice prostoru a nabídnout jedinečný průhled do samotné haly hangáru. Nově vzniklé ocelové schodiště v kombinaci s lamelovou příčkou tvoří transparentní zádveří, které poskytuje dostatečnou intimitu v obytné části, ale nebrání jedinečnému pohledu na zaparkovaná letadla. Pěti úhelníkový arkýř poplatný době vzniku budovy byl v obou patrech upraven oplechováním nadpraží a parapetu, přirozeně tak kopíruje půdorysnou stopu lamelové příčky v přízemí. Zvolená paleta použitých materiálů podporuje industriální charakter celého objektu a jejich neutrální barevná škála je oživena výraznými akcenty červené barvy.” (Kvartýr)